Botanisk have på Madeira

jardim do botanico madeira

Der er en ting du hverken kan undgå at se eller høre om når du rejser til Madeira:

Det er blomster.

Madeira er mere eller mindre kendetegnet ved den enorme mængde farverige og imponerende blomster der stortrives i byen, i haverne, i vejkanterne og.. Ja, over det hele!

På Madeira er der gjort plads til naturen, selvom man er midt i byen – noget som jeg personligt synes mangler i Danmark.

Det betyder at der er alléer med de smukkeste Jacaranda træer, at der i centrum er parker hvor det ikke bare er græsplaner, men velplejede mini-botaniske haver såsom Parque de Santa Catarina – lækre oaser man kan opholde sig i, når solen står højt.

jacaranda træer på madeira
Jacaranda træer i Funchal
planter i vejkanten på madeira
Hvor tit ser man så flotte veje?

Men de har også en kæmpe fordel på Madeira:

De har nemlig et mildt klima året rundt, som selv de mange tropiske planter kan trives i.

At de på Maderia er oprigtigt begejstrede for blomster er svært at overse (og det er positivt ment 😉 ). På en af de guidede ture jeg tog rundt på øen, blev der nævnt flere blomsternavne end jeg har hørt på alle mine rejser tilsammen.

geranium-blomst-madeira
Geranium

 

En smuk seværdighed

Hvis der er en ting man bør opleve når man er på Madeira, så er det den botaniske have.

Den botaniske have føles mere som en stor naturskabt park end en decideret have, og det er jo ganske fantastisk for os som besøgende.

Madeira’s botaniske have ligger ca. 2,5 kilometer uden for Funchal, og det går op af bakke hele vejen. Den botaniske have er nemlig placeret i ca. 250 meters højde, så det kræver nogle særdeles gode lægmuskler at komme op 😉

indgangen til botanisk have på madeira
Kort over Jardim Botánico da Madeira

Mere end 2000 forskellige planter

Som jeg tydeligt har udpenslet længere oppe, så er Madeira er kendt for sine blomster, for der er mange af dem og de er over det hele.

Men i selve Botanisk have har man fået samlet mere end 2000 forskellige planter og blomster, og det er et imponerende syn at gå igennem den flotte park. Planterne stammer fra forskellige eksotiske steder i verden, men der er naturligvis også blomster og planter som er unikke for Madeira’s egen fauna.

At alt vokser så problemfrit på Madeira fik jeg for alvor set på min Levada vandring, hvor guiden viste os et mælkebøtte-træ! De ville nok ikke blive så store herhjemme i Danmark, heller ikke hvis vi lod være med at fjerne dem konstant og hele tiden 😉

botanisk have på madeira
Indgangen i Botanisk have

Tag en taxa – det kan betale sig

Det er ikke for sjov når jeg skriver, at det kræver nogle gode lægmuskler at gå op til haven. Det er faktisk ramme alvor.

Selvom turen kun tager omtrent 10 minutter i bil, så går det op (meget op!) af bakke hele vejen, af små kringlede veje. Er man til en fysisk udfordring, så er det toppen – men for de fleste andres knæ og lægmuskler vil en taxatur nu nok være at foretrække.

Vi betalte ca. 12 euro for en taxatur – jeg gætter på det var meget overpriced, men det var den taxa der lige var.

Indgangsbilletten til selve botanisk have koster ca. 5 € for en voksen.

 

Alene eller med gruppe

Madeira er i den grad en ø hvor folk aktivt benytter gruppe-udflugter arrangeret af rejseselskaberne. Den botaniske have er derfor mulig at besøge gennem en arrangeret tur hvor der er en velinformeret guide med. Rejser du f.eks. med Spies er har de faste ture til botanisk have hver uge.

Vi valgte at besøge den botaniske have på egen hånd, og det var et godt match til sådan en som mig, der kan bruge lang tid på at nærstudere og tage billeder af de mindste ting.

Se med herunder, hvor du kan se nogle af de billeder jeg tog fra den Botaniske have.

 

Billeder fra botanisk have på Madeira

blomster på madeira

piberenser-blomst-paa-madeira
Piberenser blomst
kat-i-botanisk-have-paa-madeira
En håndfuld forskellige katte bor i botanisk have

katte i botanisk have på madeira

sukkulenter-paa-madeira-botanisk-have
Fra sukkulent-afdelingen i botanisk have
succulenter-madeira-botanisk-have
Smukke sukkulenter
madeira-tur-til-botanisk-have
Den store Monstera plante, som er en meget trendy stueplante netop nu
blomster-fra-madeira-botanisk-have
Flot lyserød Hibiscus til venstre
hibiscus-paa-madeira
En smuk Hibiscus i busk-format

botanisk-have-madeira smukke-blomster-i-botanisk-have-paa-madeira  smuk-botanisk-have-paa-madeira blomst-paa-madeira madeira-botanisk-have-2 smukke-blomster-paa-madeira billede-fra-botanisk-have-madeira

Det var faktisk bare en lille procentdel af de mange ufattelig smukke blomster, buske, træer, kaktusser, sukkulenter og andre gevækster der findes i Madeira’s botaniske have.

 

 

Udsigt ud over dalen

Udover at den botaniske have er flot i sig selv, så er selve udsigten fra haven altså også særdeles imponerende. Fra de forskellige udsigtsposter kan du bl.a. se udover Funchal by og kysten, og ind i den store dal hvor svævebanen (el teleferico) kører.

udsigt over funchal

bjerge-paa-madeira
Udsigt over dalen på Madeira

 

Gratis adgang til fugleparken

Fra botanisk have kan du gå direkte ind i den beskedne fuglepark, hvor der er fugle fra Brasilien, Australien og Asien.

Jeg kan ikke sige specielt meget positivt omkring besøget i fugleparken, for det lignede ganske enkelt at fuglene levede under kummerlige forhold.

fuglepark på madeira

De ellers smukke papegøjer havde plukket mange af deres fjer, og de sad i tomme burde hvor der, for de fleste fugles vedkommende, bare var en enkelt tør gren de kunne sidde på.

Jeg ved ikke med jer, men det er ikke hvad jeg kalder et optimalt fuglebur.

Hvor havde det ellers været et smukt syn, hvis man i den botaniske have havde haft fritflyvende papegøjer, påfugle og andre eksotiske fugle.

Med det vejr de har på Madeira burde de jo have masser af papegøjer, undulater og eksotiske fugle i det fri – på samme måde som de f.eks. har i Australien.

fuglepark i botanisk have på madeira

Tag svævebanen ned fra botanisk have

Nå.. Nu er du så endelig kommet op til den Botaniske have – næsten helt oppe på et bjerg!

Hvordan kommer man så ned igen?

Jeg blev overtalt/overbeviste mig selv om, at tage svævebanen ned fra Botanisk have. Svævebanen går under navnet ‘el teleférico’, og følger du en sti direkte fra botanisk have, kommer du op til en station hvor du kan stige på.

Du kan ikke komme direkte ned fra botanisk have til Funchal, du skal først tage svævebanen op til bjergbyen Monte (i øvrigt et besøg værd), for herefter at skifte station og tage fra Monte til Funchal.

Det er uden tvivl en smuk tur, mest turen nedad, men for mig var det ganske grænseoverskridende at hænge og dingle i en lille vogn i luften.

Det koster ca. 35 euro for 2 personer, og det er for 2 ture: Op til Monte og ned til Funchal.