Kør selv ferie i Portugal

En bilferie i Portugal var ikke noget jeg havde drømt om i årevis, men takket være tilfældigheder og livets uforudsigelighed, fik jeg chancen for at opleve store dele af det smukke land i sommeren 2013.

10 dages eventyr i en lille Peugoet 107. Vi vidste ikke hvad vi skulle se, hvor vi skulle sove eller hvordan Portugal var at køre i – vi gjorde det bare. Dette er rejsen der gjorde mig begejstret for bilferier igen.

Læs med i indlægget herunder, hvor jeg tager dig med en tur rundt i Portugal. Du kan også scrolle helt ned i bunden af indlægget, hvis du vil have mine bedste tips til en kør selv ferie i Portugal.

køre i portugal

Portugals landskab forandrer sig dramatisk på korte afstande. Fra tørre sletter til plantager med korktræer, frodige grønne marker og tågede bjerglandskaber med terrassemarker. At køre rundt i Portugal er bil er fantastisk, og du bliver aldrig træt af at kigge ud af vinduet.

Vores rute i Portugal var: 

Lissabon > Lagos > Olhão > Mertola > Beja > Évora > Douro dalen > Porto > Lissabon

kør selv ferie i portugal

 

At leje en bil i Lissabon

lejebil i portugal

Jeg ved ikke hvad der er med at leje biler, men af en eller anden grund lader der altid til at være et eller andet der går galt – i hvert fald for mit vedkommende.

Turens første krise kom da vi skulle hente vores lejebil i Lissabon. Vi havde booket en bil med tilhørende gps, og da det blev vores tur i køren (der oven i købet var så lang, at vi stod i kø efter lukketid) fik vi at vide, at de var løbet tør for gps’er.

Efter en mindre diskussion endte det med, at vi måtte forlade stedet uden en gps – i midten af Lissabon. Alt vi fik derfra var et par nøgler og et gammeldags folde ud kort, som den ansatte klappede på og sagde “gps” – yeah right 😉 Heldigvis kendte min veninde nogenlunde byen efter at have været der på udveksling i 6 måneder.

Takket være hendes mentale kort over Lissabon, kom vi tilbage til hendes hus hvor vi pakkede bilen og kørte ned til det nærmeste shoppingcenter for at købe en gps. Det var ren held at den gps var udstyret med kort og var opladet fra start. Tak til TomTom!

gps i lejebil i portugal
TomTom gps’en

 

Et par dage i Lissabon

lissabon

De første par dage brugte vi i Lissabon, hvor min veninde havde været det sidste halve år. Hun agerede guide og viste mig rundt i den smukke by. I juni måned er temperaturen i Portugal varm, vejret er tørt og himlen er, for det meste, skyfri. De lilla Jacaranda træer blomstrer og naturen er smuk. Alt i alt, et ganske glimrende tidspunkt at besøge Portugal og Lissabon på.

Lissabon virker ikke som en storby; bygningerne er gamle, vejene er små og byen kan til tider virke forladt. Til gengæld har byen masser af charme samt smukke seværdigheder man kan besøge.

seværdighed i lissabon bro i lissabon

jacaranda træer i portugal
De smukke blomstrende Jacaranda træer

Der er rig mulighed for at komme rundt i byen med offentlig transport. Busser, metro, toge og de gamle sporvogne er alle muligheder. Til gengæld er det en fordel hvis du er god til at læse kort, da du kommer til at skulle stoppe og skifte en del steder undervejs.

 

sporvogn i lissabon

lissabon by

fest i lissabon

I dagene vi tilbragte i Lissabon havde der netop været en årlig festival, hvor hver by skiftes til at fejre og pynte op – fik jeg at vide. Hele byen var dekoreret med festlige og farverige guirlander af forskellig slags.

 

At spise snegle i Lissabon

spise snegle i portugal

Jeg håbede inderligt på det var en dårlig joke, da min veninde insisterede på vi skulle spise snegle. Snegle var på menuen hos stort set alle de små cafeer rundt omkring i byen. De reklamerede for det med skilte udendørs, og de lokale strømmede til.

Vand, salt, peber og hvidløg lader til at være alt der skal til, før at en almindelig fortorvssnegl kan forvandles til en delikatesse. Jeg indrømmer gerne, at det tog mig lidt tid at spise den første. Jeg kunne se hovedet på den, og ja, de andre kunder grinte i smug af mig.

spise snegle i portugal
Hvem kan spise en snegl når den kigger sådan på en?

Jeg havde forestillet mig vi fik omkring 5 snegle, men vi fik altså en hel tallerken fyldt med dem. Da jeg havde spist omkring 20 mente jeg at det måtte være nok.

Hvad smager det af tænker du måske? Ikke alverden, så why bother?

 

Tærter fra Belém & keramiske fliser til pynt

keramik og fliser i portugal

Den lille søde og sprøde tærte fra Café Pastéis i Belém er en stor attraktion i Lissabon. Hele dagen står der mennesker i kø for at komme ind og smage på de søde sager, inklusiv de lokale. På cafeen har de således indrettet en hel bygning med flere afdelinger, hvor folk sidder og nyder dem.

Det er en lille knasende tærte der smager af risengrød. På toppen af tærten kommer man kanel og flormelis, og den er hurtigt spist 😉 De er vældig populære og prismæssigt vælter det ingen budgetter.

I Portugal finder du udsmykkede fliser (også kaldet for azulejos) over det hele – nogle mere unikke og antikke end andre. De bruges til at dekorere huse, kirker, parker og hvor end de kan slippe afsted med det, og så bruges de til praktiske ting såsom husnumre.

Du kan købe disse keramiske fliser i butikker og antikforhandlere over hele landet.

 

Algarve kysten & det sydlige Portugal

algarvekysten i portugal

Omkring tre timers kørsel syd for Lissabon møder du Algarvekysten. Trænger du til en pause på vejen, kan du lave et pitstop ved stranden langs Portugals vestkyst, en sand fornøjelse!

Algarvekysten er den perfekte destination for dig der elsker at surfe og slappe af på stranden. Området er kendt for dets rå natur med storslåede klipper, turkis vand og imponerende blødt sand. Det er formentlig det sted i Portugal hvor du kan få dig en rigtig badeferie.

Vi tilbragte et par dage ved Algarvekysten mens vi boede i Lagos, på det hostel der hed Bura Surf House. Her blev vi budt velkommen med åbne arme, en kold øl i hånden og en privat rundvisning i den store villa. Der var en klokkeklar reference til Australien, og det hang godt sammen da vi fandt ud af, at dem der arbejdede der var fra Australien. Glade dage og god stemning!

Alt her var low key og mange af dem der opholder sig her, er i området i en uge eller mere for at surfe. Selve byen Lagos er dog ikke den store turistattraktion, så det blev for os mest af alt et opholdssted når vi skulle sove.

Vi fandt dog en glimrende Japansk restaurant der reklamerede med “all you can eat and pay no more” – hvem kan stå for det slogan? 😉 Det var det eneste sted vi kunne finde da vi ankom sultne og trætte til Lagos fra Lissabon, og for 13 euro var det et glimrende all you can eat måltid. Det kan varmt anbefales, selvom det ser lidt skummelt ud udefra.

lagos i portugal
Osaka sushi restaurant i Lagos

 

St. Vicente

st vicente portugal

Den autentiske rå Algarvekyst finder du ud mod St. Vicente. Her er tørt som bare pokker, masser af vind i håret og fantastisk smukt. Derudover er der et par fyrtårn på vejen, hvilket er noget jeg af uforklarlige årsager elsker at se 😉

Vi besøgte den gamle maritime skole Fortaleza De Sagres som rummer et større naturområde, med fantastisk udsigt. Portugiserne brugte stedet til sejle ud fra Portugal til resten af verden. For cirka 3 euro kan du komme ind og besøge området, men vi ankom tidligt på dagen og fik lov til at komme gratis ind.

Fortaleza De Sagres

 

 

Fiskerbyen Olhão

Olhão fiskerby i portugal

At Portugiserne godt kan lide at dekorere med fliser kommer i den grad til udtryk, i den lille fiskerby Olhão der ligger i det sydlige Portugal.

Denne lille by imponerede mig så meget, selvom jeg til at begynde med slet ikke gad køre af motorvejen på denne lille detour. I vores guidebog blev den beskrevet som ‘forladt af turister’ – men Olhão var i den grad fyldt med masser af mennesker og god stemning.

Udefra ser Olhão ikke ud af meget, men inde midt i byen er der de mest fantastiske surrealistiske huse og arkitektur. Man føler lidt man er på settet til en spillefilm.

olhao i portugal

olhao smuk by i portugal

olhao fiskerby i portugal

I Olhão sælger de, naturligvis, også masser af keramik af forskellig slags. Det er dog væsentlig dyrere her i byen, end ude i butikkerne langs kysten.

 

Midten af Portugal, Alentejo & Douro

toerre sletter i portugal

At rejse gennem midt-Portugal og op mod den nordlige del, er noget af en visuel oplevelse.

Det centrale Portugal er knastørt og landskabet domineres af gullige farver. Her finder du plantager med korktræer, oliventræer, hvedemarker, storke i imponerende antal og smukke søer. Det er ikke til at undgå at bemærke når skiftet sker. Når de store åbne, tørre sletter i syd erstattes af fugtige, frodige og perfekte grønne bjerge i nord.

Efter min mening er det en strækning du ikke vil gå glip af, hvis du er på kør selv ferie i Portugal. Der er ganske enkelt for meget godt at se her.

Alentejo
På vej væk fra Alentejo

 

Et stop i Beja, det varmeste område i Portugal

beja i portugal

Vores stop i Beja var kort, men mindeværdigt. Der var ingen turister udover os, og vi sad langs floden og spiste vores hjemmelavede frokost på en bænk, med udsigt til slottet på toppen af Beja. Alt i mens summede bierne i blomsterne omkring os, solen bagte og lokale mænd reparerede både mens de sang.

Beja charmerede os i den grad, og det føltes som et stykke autentisk Portugal.

Vi forsøgte at køre op mod slottet, eftersom vi ikke så nogle skilte der sagde andet. Den mission fik vi dog hurtigt droppet da gaderne blev så smalle, and vi ikke ville have været i stand til at vende hvis vi var nødsaget til det. Overvej lige hvor kønt det kunne have set ud, en lille Peugeot bakke ned hele vejen ned 😉

beja portugal
tv: Downtown Beja, th: Kørsel gennem Portugal

 

Den historiske by Évora

evora i portugal

I turistbøgerne beskrives Évora som tornerose by, en stille og døsig en af slagsen. Det var ikke helt det indtryk vi fik. Évora er nærmere en vældig livlig by der både huser en pokkers masse turister, og lokale indbyggere.

Middelalderbyen Évora har en ikonisk bymidte der er så velbevaret, at den er på UNESCO’s liste over verdensarvområder. Hele byen er ligeledes et stort trækplaster for de arkitekt-interesserede turister.

evora portugal

For os blev besøget i Évora aldrig rigtig en succes. Vi kunne ikke finde nogle af de hostels vi havde kigget på online og noteret adresserne på. De eksisterede ganske enkelt ikke når vi ankom til Évora.

Vi endte med at give op og fandt i stedet et IBIS hotel uden for bymurene. Vores aftensmad endte efter meget besvær med at blive McDonalds, og selv det at finde den var en kamp 😉

Det kan ikke anbefales at køre rundt i bil i Évora inde bag bymurene, tag den tur til fods. Byen er lille og gaderne er endnu mindre. På trods af det er der biler over alt, og det er umuligt at opstøve en parkeringsplads.

evora portugal solnedgang over evora

Ikke desto mindre er byen vældig smuk, og det er værd at tage en tur igennem de gamle gader og beundre den imponerende arkitektur der oser af historie.

 

Douro dalen

douro dalen portugal

Douro regionen er det område i Portugal hvor der dyrkes og produceres vin samt portvin. Det er et sted der er verdenskendt for netop disse drikke, og nogle af Portugals mest anerkendte portvins producenter får deres druer fra Douro dalen.

Turen til Douro er ikke mulig uden til bjergkørsel, og så snart du har begivet dig ud på turen er der ikke mange muligheder for at vende om. Destinationen er dog ganske enkelt fantastisk, og jeg ønsker for alle der besøger Portugal, at de får chancen for at se Douro.

douro dalen

koer selv ferie portugal
Det første stykke på vej op igennem bjergene

Vi havde desværre ikke så meget tid at bruge i Douro, da vi ankom sent og havde et par timers kørsel til Porto hvor vi skulle overnatte. At det regnede da vi ankom gjorde bestemt ikke noget, synet at det grønne, frodige og naturskønne landskab var nok til at gøre os glade.

douro dalen portugal
På vej til Douro svigtede gps’en, og vi måtte hive kortet frem

 

Porto & vestkysten

porto i portugal

At ankomme til Porto og gå en tur igennem byen var lidt af en overraskelse. Byen er smuk, men rigtig mange bygninger er ekstremt faldefærdige. Det kan man vist godt fornemme på billedet herover.

Ikke desto mindre, så er det en virkelig smuk og charmerende by. Mange rejser hertil på storbyferie, så det føles en del mere turistet end de andre dele af Portugal. Det betyder også, at der naturligvis er alle de klassiske turistfælder rundt omkring.

 

Taylor’s Port – Portvinssmagning i Porto

portvin porto

Mens vi var i Porto besøgte vi portvins giganten Taylor’s Port. For 3 euro hver fik vi en rundtur i deres hovedkontor hvor produktionen også finder sted, samt en prøvesmagning på deres forskellige portvine.

Flere portvins producenter holder til i Porto, og det er muligt at komme på besøg som turist et par timer hver dag. De har alle en fantastisk udsigt udover Porto by, og hvis man er interesseret i at købe portvin kan det gøres billigere her end i butikkerne.

taylors port

 

Peniche & Ericeira

surfing i portugal

Efter vores ophold i Porto kørte vi videre syd på mod Lissabon. På vejen lagde vi dog et stop forbi strandbyerne Peniche og Ericeira.

Hvis man vil surfe for alvor i Portugal, så er det Peniche man skal tage til, i følge min veninde. Alle surf relaterede aktiviteter findes i Peniche, med alt fra surfing konkurrencer til surf skoler. Peniche har det hele. Vinden er perfekt til surfing, men hvis man er mere til at ligge og sole på stranden, så er det bedre at tage længere ned syd på.

surfing i peniche

portugal-peniche-ericeira

 

 

Tips til en kør selv ferie i Portugal

  • Medbring din egen gps hvis du vil være 100% sikker på at få en til din lejebil
  • Overvej at booke hoteller i stedet for hostels, prisen er det samme mange steder (jeg kan anbefale IBIS)
  • Vejene i Portugal er generelt super fine, men portugiserne kører mere aggressivt end herhjemme
  • Stort set alle hoteller og hostels har velfungerende wifi, så ingen grund til bekymring 😉
  • Dobbelt-check adresser på gps’en, og vær sikker på at have et alternativt. Ofte skrives de forskelligt
  • Nogle veje kræver betaling: nogle steder betales det via en lille gadget du har i vinduet på din lejebil (betaling trækkes over dit dankort) og andre gange er det kontant betaling. Det højeste vi betalte var 12 euro.
  • Hav godt med benzin på bilen inden du bevæger dig ind i Alentejo og midt portugal, der er væsentlig færre tankstationer der
  • Hvis du planlægger at benytte offentlig transport i Lissabon skal du have et metrokort som kan købes på metro stationerne. De kan bruges til alt transport, men man kan kun sætte flere penge på ved metro stationerne. I snit koster en tur 1.20 euro.

 

Derudover er der vist ikke andet at sige end .. Hav en fantastisk kør selv ferie i Portugal!

 

bilferie i portugal