Levadavandring på Madeira

På hele Madeira finder du levadaer som er kunstige vandingskanaler, der sørger for at lede vand fra de regnfulde bjerge i nord, ned igennem de mange terassemarker og ud til de tørre, solrige områder på den sydlige del af øen.

Fælles for disse levadaer er, at du som turist kan tage på vandreture langs dem – levadavandringer. Da kanalerne går på kryds og på tværs kan man i princippet gå i ugevis, men det kan også gøres til en kortere tur på et par kilometer 😉

Er du glad for naturen og ikke bleg for en lille fysisk udfordring, så er en levadavandring en perfekt aktivitet for dig der er på ferie på Madeira, og du behøver ikke lade dig skræmme selvom du ikke er en erfaren vandrepind.

 

Et imponerende vandingssystem

levadaer-madeira

Madeira har mere end 2000 kilometer levada, og det meste er udhugget i hånden tilbage i 1400-tallet. Det synes jeg godt man kan kalde en imponerende bedrift!

Levadaerne hælder i gennemsnit 1 grad, for at undgå at vandet vælter ned gennem bjergene, men derimod løber stille og roligt. På sin vej transporterer det tiltrængt vand til de mange bananplantager, vinmarker, sukkerrørsmarker m.m. som produceres i stort omfang på Madeira.

Langs selve vandingskanalerne er der stier som er dem vi benytter når vi tager på levadavandring, men oprindeligt blev de skabt til de opsynsmænd som skulle vedligeholde kanalerne. De varierer fra at være brede, flade og på jord, til smalle, ujævne stenbelagte stier.

Rejser du til Madeira vil du formentlig komme på en del ture der involverer bus eller bil, og derfor er det ekstra skønt at få lov til at komme ud og gå i den fantastiske natur. Her får du fornøjelsen af vandfald, skyhøje og velduftende eukalyptus skove, mørke tunneler og eksotiske blomster der vokser i det fri.

eukalyptus skov madeira
Smuk eukalyptus skov

 

12 km levadavandring på Madeira

levada 25 fontes madeira

Da jeg var på Madeira havde jeg fornøjelsen af at gå en 12 km vandretur igennem Rabaçal dalen og de 25 kilder, samt Madeira’s største vandfald, Cascada do Risco.

Denne levadavandring er en af de mest populære, og går under navnene levada das 25 fontes og levada do Risco. Levadavandringerne er kendte aktiviteter på Madeira, og du har rig mulighed for at bestille ture på turistkontorer rundt omkring i byen, eller gennem dit rejseselskab hvis du rejser med et.

levada das 25 fontes
Kort over de populære levada ruter

Denne levadavandring starter på toppen af Madeira, nemlig ved Paúl da Serra, som er det højestliggende punkt på øen. Her kan man nyde udsigten over Rabaçal dalen, hvis der da ikke er tåget. Du kan også være heldig at se en flok køer, da de holder til på højsletten. De går rundt og passer sig selv i det fri, præcis som køer bør gøre 🙂

paul-da-serra-madeira
Køer på højsletten Paúl da Serra

Denne levadavandring tager omkring 4 timer og 30 minutter, og betegnes som som værende af moderat sværhedsgrad.

Som nybegynder udi vandringens kunst havde jeg svært ved at vurdere, om denne tur var for hård til mig eller ej. En anden turist spurgte mig, da snakken faldt på vandringen nogle dage før, om jeg havde trænet til turen – det havde jeg altså på ingen måde.

Om det var for hårdt var der jo kun en måde at finde ud af, og det er naturligvis ved at gøre det. Heldigvis gik turen glimrende, om end mine ben var noget ømme dagen efter.

levada-vandring-madeira

Udsigten over Rabaçal dalen er fantastisk smuk, og det var en fornøjelse at komme væk fra byen og ud hvor det næsten kun er fuglene og dine egne skridt der larmer.

mælkebøtte på madeira
Kæmpe mælkebøtte

På Madeira vokser velkendte planter i imponerende formater, takket være det milde klima hele året rundt. Julestjerner kan du således finde som store buske, calla liljer vokser frit i baghaverne og de smukke hibiscus blomster bruges som hækplante.

Og så er der den på billedet herover, ser den bekendt ud? Det burde den, det er nemlig en mælktebøtte – men i markant større format end vi er vant til herhjemme. Det vidste jeg ganske enkelt ikke var muligt. 🙂

calla liljer på madeira
Calla liljer i det fri
Cascada do Risco madeira
Cascada do Risco

Det første stop på levadavandringen er ved Cascada do Risco, det 100 meter høje vandfald. Vandfald er jo naturligvis mest imponerende efter det har regnet, og lige netop regn har Madeira ikke fået nok af de sidste par somre. Så på denne vandretur så Risco vandfaldet således ud – men smukt er det nu stadig!

vandre-paa-madeira

På turene følger du levadaerne som du kan se på billedet herover. Da jeg nævnte for venner at jeg skulle til Madeira, var der en del der spurgte om det ikke mest var ældre der tog derned. Svaret er enkelt: jo – men det gør det ikke til en dårlig destination selvom du er under 30. Læs mere om det her.

Mange af de ældre mennesker der rejser til Madeira er i fantastisk god form. Der var adskillige med på denne 12 kilometer vandretur, som ikke lod sig genere af de mange trapper der irriterede knæene, og de havde ingen problemer med at holde farten. Det er ganske enkelt super friske mennesker, der elsker naturen – og så er alder jo ganske ligegyldigt. 🙂

25-fontes-levadavandring-maderia

Frokostpausen blev holdt ved foden af endnu et vandfald, et lidt mørkt og fugtigt sted. Her sad vi på store sten og spiste en medbragt picnic. Der var højt op til overfladen herfra, og det kunne man tydeligt fornemme på de typer planter der voksede – særligt mange typer bregner.

vandre-paa-madeira

Det lyder måske fjollet, men jeg tror den sidste og relativt korte del af denne levadavandring var min favorit. Her var landskabet som du kan se på billedet herover: storslået, høj sol og brede stier.

Når du går langs en levada som på denne tur er der ikke mulighed for at nyde omgivelserne i samme omfang som her, da man er så fokuseret på at gå på de til tider meget smalle og ujævne stier. Nogle steder kan der være 600 meter ned hvis man træder ved siden af, og det er da en trist måde at komme af dage på.

Derfor var det en fornøjelse at komme ud på siden af bjerget, med udsigt over byen Calheta og kysten i horisonten.

levada-rabascal-madeira-vandring

madeira-vandring-rabascal

Den tydelige stribe midt på bjerget er levadaen der snor sig rundt, og det er den man følger.

skovfogeds-bolig-madeira

Opsynsmanden boede på et tidspunkt i dette hus, tæt på levadaen. Der er langt ned til byen, men til gengæld fejler udsigten intet 😉

 

Hvornår bør man IKKE tage på levadavandring?

Som nævnt er der levadavandringer for stort set alle uanset fysiske færdigheder. Dog vil jeg mene at der er nogle helbredsmæssige aspekter, de burde gøre turister mere opmærksomme på, særligt på en tur som netop den her jeg var på.

 

Ud fra egen erfaring vil jeg ikke anbefale dig at tage på denne levadavandring hvis …

  • Døjer du med problemer/smerter i knæ, fødder eller led generelt ville jeg ikke tage på en sådan tur. Særligt knæene bliver belastet af hældninger og mange trin.
  • Er du meget overvægtig kan det ligeledes være et problem på visse strækninger, da stierne mange steder er utrolig snævre, og der er ganske enkelt ikke specielt meget plads til at gå.
  • Problemer med balancen er heller ikke noget man bør kombinere med en levadavandring, da der langs disse stier ikke altid er hegn, men kun en snor der adskiller dig fra en stejl afgrund.

Gælder det for alle de forskellige ruter? Ikke nødvendigvis, så tag en snak med turistkontoret inden du bestiller, så du finder en vandretur der passer til dig.

levada-rabascal-madeira

 

Tips til dig der skal på levadavandring

  • Tag en rygsæk med hvor du kan have proviant og en varm bluse, det kan godt være temmelig køligt
  • Det kan regne, eller du kan risikere at skulle gå under et vandfald, så overvej en regnjakke (det havde jeg ikke selv, men det regnede heldigvis ikke 😉 )
  • Hav et par gode sko på, der kan stå fast på et glat og ujævnt underlag

 

Ellers er der ikke andet at sige end.. God tur, du vil ikke fortryde det.